Perşembe , Aralık 5 2024

Kondilom Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Kondilom genital ve makat bölgesinde görülen siğillerdir. Siğiller toplumda sıklıkla karşılaşılan bir cilt sorunudur. Siğiller HP virüsünden kaynaklanmaktadır. HPV nin 200 den farklı türü ve tipi bulunmaktadır. Her tür ve tip farklı bölgede siğil oluşturur. Oluştukları alana göre farklı isimlerle kategorize edilmektedir. Bunlar; Common, Plantar, Flat, Periungual ve Filiform, Genital ve makat siğilleridir.

Siğil Türleri

  • Common warts ( Yaygın siğiller); En sık görülen siğil türleridir. El ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. Ten renginde veya ten renginden açık renkli olabilirler. Tekli halde olabilir veya toplu olarak bulunabilirler. Sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur.
  • Plantar ( Ayak Tabanı Siğilleri); Ayak tabanlarında ortaya çıkan siğillerdir. Ayak tabanında olmasından dolayı sıklıkla nasırla karıştırılır. Common warts gibi zararsızdır. Ancak ayak tabanında bulunmasından ve deride içeri doğru büyümesinde dolayı fiziksel olarak rahatsızlığa neden olabilirler.
  • Filiform; Yüz çevresinde ( ağız, burun , çene, göz kapağı çevresi)ortaya çıkan siğillerdir. Genellikle cilt renginde ve küçüklerdir. Sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmasa da yüz çevresinde bulunmasından dolayı estetik kaygıya neden olabilirler.
  • Flat ( Düz Siğiller); Genellikle gençlerde ve çocuklarda görülen siğil türüdür. Daha çok yüz ve kollarda görülür. Sık olmasa da kalça ve diz kapağı çevresinde de görülebilirler.
  • Periungual (Tırnak Siğilleri); Tırnak çevresi veya tırnak altında oluşan siğillerdir. TIrnak altında büyüyen türleri ağrı ve rahatsızlık vericidir.
  • Kondilom( Makat ve Genital Siğiller) ; Makat ve genital bölgede oluşan siğillerdir. Büyük oranda cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Diğer siğil türleri zararsız olmasına rağmen kondilomlar rahim ağzı ve anal kansere neden olabilirler.

Kondilom Nedir?

Anal Kondilom (Condyloma Acuminatum) makat ve genital bölgede oluşan siğillerdir. Human Papilloma Virüsün (HPV)  kaynaklı oluşur. HPV nin birçok tipi bulunmaktadır. Genital ve makat siğilleri en sık tip 6ve 11 ile ilişkilendirilmektedir.

Erkeklerde anüs ve penis, kadınlarda ise yine anüs içi ve çevresi ile genital bölgede görülmektedir. 

Nasıl Görünür?

Vücudun diğer kısımlarında görülen siğillerden farklı değildir. Cilt renginde ya da pembemsi renktedirler. Tek tek ya da toplu olarak bulunabilirler.

Neden Olur?

Kondilomlar virüs kaynaklı lezyonlardır. Kişiden kişiye ten teması ile bulaşırlar. En sık bulaşma şekli cinsel ilişkidir. Ayrıca virüslü kişinin eşyalarının kullanılması da bulaşma yollarından biridir. Hamam sauna gibi alanlarda da virüsün bulaşma riski bulunmaktadır.

Hpv kişiden kişiye bulaşabildiği gibi kişinin kendi vücudunda da hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Bu nedenle fark edildiği anda en kısa sürede tedavi edilmesi akıllıca olacaktır. Aksi halde daha geniş bir alana yayılabilir. Ve tedavi süreci uzayabilir.

HPV virüsünün kuluçka evresi bulunmaktadır. Bu nedenle virüsle temas eder etmez bulaşmak yerine aylar sonrasında da bulaşabilir.

HPV Virüsü Kuluçka Evresi Nedir?

Kuluçka evresi derken kastedilen virüsün pasif halde ama canlı olarak vücutta bulunduğu evredir. Kuluçka evresinde pasif halde bulunmasından dolayı siğil oluşturmazlar. Ancak hala canlı haldedir. Yani uygun ortam ve koşullar sağlandığında aktifleşerek kondilom oluşturabilirler.

Yapılan araştırmalar HPV nin kulukça evresinin 2 hafta ile 8 ay arasında olduğunu tespit etmiştir. HPV kuluçka evresi ile alakalı daha ayrıntılı bilgi almak için aşağıda linki verilen makaleyi inceleyebilirsiniz.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495069/

Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda görselden kondilomların neye benzediği anlaşılmaktadır. Zaten siğiller az çok herkes tarafından tanınıp bilinen lezyonlardır. Kondilomlar oluştukları bölgede şiddetli kaşıntı ve kanamaya neden olabilmektedir.

Anal ve genital bölgede görülen kaşıntılar kondilom habercisi olabilmektedir. Herhangi bir ağrı veya acıya neden olmazlar ancak fiziksel travmaya bağlı olarak kanama görülebilir. Örneğin cinsel ilişki veya normal doğum esnasında siğillerde kanama görülebilir.

Kimlerde Görülür?

  • Yapılan bilimsel çalışmalar cinsel yönden aktif yetişkinlerin %70’inden fazlası, hayatlarının bir döneminde HPV’ye maruz kaldıklarını ve bunların da %70’inden fazlasının 15–24 yaş aralığında olduğu tespit edilmiştir. (1)

(1)https://studylibtr.com/doc/592604/adolesan-d%C3%B6nem-cinselli%C4%9Fiyle-%C3%B6ne-%C3%A7%C4%B1kan-serviks-kanseri-ve…

  • İlk cinsel ilişki yaşı HPV risk açısından önemlidir. İlk cinsel ilişkinin erken yaşlarda yaşanmış olması riski arttırmaktadır. Ayrıca yaşın erken olması sonraki dönemlerde gelişebilecek kanserleşme riski açısından da önem taşımaktadır. (2)

(2)https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/59389/mod_resource/content/0/11-HUMAN%20PAP%C4%B0LOMA%20V%C4%B0RUS.pdf

Kondilom Kansere Neden Olur Mu?

Siğiller iyi huylu olmasına karşın kondilomların bazıları kötü huylu olabilmektedir. Kondilomlar HPV nin 6, 11, 16 ve 18 ile ilişkilendirilmektedir. Tip 6 ve 11 düşük, 16 ve 18 ise yüksek kanser riski taşımaktadır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan en sık görüleni HPV virüsü kaynaklı kondilomlardır. Ağağıda HPV ile alakalı yapılan bazı bilimsel çalışmalardan elde edilen veriler paylaşılmıştır;

  • İnsan papilloma virüsü, en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır ve serviks kanserlerinin çoğu (%99,7) HPV ile ilişkilidir. Her kondilom serviks kanserine neden olmaz ancak serviks kanserlerşn %99.7sinde HPV tespit edilmiştir. Serviks kanseri kadınlar arasında meme kanserinden sonra en sık görülen 2. kanser türüdür. Gelişmiş ülkelerde kadın kanserlerinin %3,6’sını, gelişmemiş ülkelerde ise %15’ini oluşturmaktadır.En sık 50 59 yaş aralığında görülür. Ülkemizde ise 40-60 yaş grubunda görülmektedir.

https://www.journalagent.com/androloji/pdfs/AND_20_1_25_29.pdf

  • Amerika’da bulunan ulasal kanser örgütünün yaptığı bir araştırmada anal kanserlerin %90ı, penis kanserlerinin %60ı, vajina kanserlerinin %70i ve serviks kanserlerin %75i Hpv virüsü ile ilişkilendirildiği tespit edilmiştir. Aynı araştırmada genel olarak bütün kanserler arasında HPV kaynaklı kanser türleri erkekler arasında %2 kadınlar arasında ise %3lük bir kısmı oluşturmaktadır.

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer

Yazımızda Kondilomun ne olduğundan ve kondiloma neden olan HPV tiplerinden ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Kondilom hızla yayılma eğiliminde olan bir siğil türüdür. Bu nedenle tedavisinin erken dönemde yapılması önemlidir. Ayrıca erken dönemde tedavi olası kanser riskinin önüne geçmesi açısından da oldukça önemlidir. Örneğin makat çevresinde ortaya çıkan kondilomlar temizlenmez ise makat içine doğru yayılma gösterebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kondilomların tedavisi genel cerrahi uzmanları ve dermatoloji uzmanları tarafındna yapılmaktadır. Ciltte meydana gelen bir sorun olmasından dolayı sıklıkla cildiye alanına başvurulmaktadır. Ancak sorun makat bölgesinde olmasından dolayı genel cerrahinin makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenen proktoloji alanına başvurulması daha mantıklı olacaktır. Cildiye uzmanlarının uygulaycakları tedaviler yetersiz kalabilmektedir.

Kondilom tedavisi dermatoloji uzmanları tarafından krioterapi, genel cerrahi uzmanları tarafından lazer, elektrokoter ve radyofrekans teknikleri kullanılmaktadır. Bu tekniklerden en etkili olan radyofrekans tekniğidir.

Krioterapi tekniğinde siğile nitrojen uyulanır. Cilt yüzeyinde bulunan siğillerde iz bırakma riski olsa da siğillerin yok edilmesinde etkilidir. Ancak anüs ve genital bölgede yetersiz kalmaktadır.

Lazer tekniği koyu renkli ve yüzeysel leke ve benlerin ciltten silinmesinde etkilidir. Ancak siğiller hem cilt renginde hem de ciltten kabarık lezyonlardır. Bu nedenle kondilom tedavisinde lazer etkili değildir.

Elektrokoter tekniğinde elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren bir cihaz sayesinde siğiller yakılmaktadır. Gücü yüksek bir cihazır bu nedenle iz bırakma ya da çukurluk oluşturma gibi riskleri bulunmaktadır.

En Etkili Kondilom Tedavisi Radyo Frekans Yöntemidir.

Radyo-frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştürmektedir. Mantık olarak koter cihazı ile aynıdır. Yüksek ısı sayesinde siğiller yakılarak ciltten temizlenmektedir. Ancak koter cihazına göre dahah hassas bir cihaz olması sayesinde iz bırakma ya da çukurluk oluşturma riski çok daha azdır.

Kondilom Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kondilom oluşumu fark edilir edilmez tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde daha gebiş
  • Tüm siğiller temizlenmelidir. Aksi halde kısa süre içerisinde yayılarak daha geniş bir alanı kaplayabilir.
  • Tüm siğiller temzilenmiş olsa bile HPV kuluçkaya yatabilen bir virüs olmasından dolayı tedavi sonrasında yeni siğillerin oluşup oluşmadığı takip edilmelidir. Tedaviden sonra belirli aralıklarla yeni kondilomlar oluşup oluşmadığı kontrol edilmeli ve yeni oluşmuş lezyonlar var ise müdahale edilmelidir.
  • İlaç tedavisi yalnızca hastalık çok yeni yani başlangıç düzeyinde iken etki edebilmektedir. Başlangıç seviyesinde olsa bile ilaçla tedavinin başarı oranları düşüktür. Bu nedenle ilaç tedavisi, bitkisel tedaviler gibi yollarla zaman kaybedilmemelidir. Aksi halde bu tür uygulamalarla çare ararken kondilomlar daha geniş alana yayılabilmektedir.
  • Halk arasında kulaktan kulağa dolaşan asit tedavisinden uzak durulmalıdır. Anüs ve genital bölgede deri oldukça hassastır. Asit gibi yakıcı bir madde ile tedavi denenirse ciddi boyutlu yanıklar oluşabilir.
  • Doktor tercih ederken makat hastalıkları yani proktoloji alanında bir uzman tercih edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.