Perşembe , Ekim 3 2024

Makatta Apse (Perianal Apse)

Makatta meydana gelen şikayetler genellikle hastalar tarafından gerek utanma gerekse başka sebepler yüzünden ciddiye alınmamakta ve tedavi süreci başlatılmamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki makat bölgesindeki hastalıkların tedavisi ötelenerek yalnızca yapılacak tedavi süreci olumsuz olarak etkilenmektedir.

Makat Apsesi Nedir?

            Makat apsesi anüste ağrı ve şişlik ile kendini gösteren bir anal bölge hastalığıdır. Sorun oluşur oluşmaz kendisini belli eder. Yani süreç içerisinde vücuda yerleşip sonra belirti vermez. Bir anda şiddetli ağrı ve şişlik ile kendisini belli eder.

Neden Olur?

            Anüs bölgesinde dışkılama işlemini gerçekleştirmek için nemlendirmeyi sağlayan salgı bezleri bulunmaktadır. Çeşitli sebeplerle bu salgı bezlerinin tıkanması sonucu salgılar orada birikir ve şişlik yapar. Biriken bu sıvılara zaman içerisinde mikrop bulaşır ve iltihaba sebep olur. Biriken bu iltihapta kısa süre içerisinde apse oluşturur. Apse kabızlık yüzünde oluşur denemez. Ancak apse ile kabızlık arasındaki ilişki de inkar edilemez. Özellikle kronik kabızlık yaşayanlarda apse daha sık görülmektedir.

Makatta Apse Neden Olur?

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir?

            Makatta apse oluşumu ile gözlenen belirtiler şunlardır; rahat oturamama, ağrı, dolgunluk hissi, sık tuvalete çıkma isteği, tuvalete çıkılsa dahi rahatlama hissi olmaması, bölgede kızarıklık ve genel enfeksiyon belirtileri. Makat apsesinin sebep olduğu ağrı apse boşaltılmadıkça giderek artmaktadır.      

Makat Apsesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Makatta oluşan apse kendi kendine patlayabilir. Bu kulağa iyi birşey gibi gelsede aslında değildir. Apsenin kendi kendine patlaması fistül hastalığına davetiye çıkarır ayrıca çok bütük ihtimall apsenin tekrar etmesine neden olur.

Apse oluşumu fark edilir edilmez tedavi edilmesi tavsiye edilmektedir. 3 gün içerisinde doktor tarafından boşaltılmayan iltihap 4. Gün %50, 6. Gün boşaltılırsa %70 oranında fistüle dönüşmektedir.

Fistül Nedir?

Anal bölgede bulunan salgı bezlerinde meydana gelen tıkanma sonucu oluşan apse eğer erken dönemde tedavi edilmezse vücut bir şekilde şişlik yapmış olan iltihabı vücuttan atmaya çalışır. Bu durumda iltihabın kendine bir yol bularak sızmasına haliyle akıntıya neden olmaktadır. İltihap akıntı halinde sızarken izlediği yol ise zaman içerisinde bir kanal oluşturur. İşte bu kanala tıp literatüründe fistül ismi verilmektedir. Akıntı olması yüzünden bölgede tahriş olabilir ve uzun süreçte müdahale edilmezse kanserleşme görülebilir.

Makat hastalıkları arasında hasta açısından en kötü olanlarından birisidir. Bu nedenle apselerin fistüle dönüşmeden kısa sürede tedavi edilmesi şiddetle önerilmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Apse tedavisi oldukça kolaydır. Lokal anestezi uygulanarak dakikalar içerisinde yapılabilir. Lokal olarak uyuşturma yapıldıktan sonra yaklaşık 2 cmlik küçük bir kesi açılır. Açılan kesinden iltihap yani apseye neden olan sıvı kontrollü olarak boşaltılır. Sonrasında apsenin tekrar etmemesi için drenaj takılır.

İltihap ve enfeksiyon olutuğu için bazı durumlarda doktor antibiyotik reçete ederek tedavi sürecini hızlandırabilir.

Makatta Ağrı Yapan Hastalıklar Diğer Hastalıklar Nelerdir?

Makat bölgesinde oluşan hastalıklardan bazıları ağrıya neden olmaktadır. Bu nedenle her ağrının apse kaynaklı oludğu düşünülmemelidir. Ağrının kaynağı doğru tespit edilerek tedavi uygulanmalıdır. Makat bölgesinde ağrıya neden olan hastalıklar şunlardır;

  • Makatta pıhtı toplanması
  • Tromboze hemoroid
  • Kıl dönmesi
  • Anal fissür

Makatta yaşanan ağrının tespiti ve tedavisi için başvurulması gereken branş genel cerrahinin makat hastalıkları ile ilgilenen proktoloji alanıdır. Hekim tercih ederken mutlaka proktoloji alanında uzman bir hekim tercih ediniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.